Robotdammsugaren – det bästa alternativet för hemmet?

15 maj 2019

Ingen gillar väl egentligen att städa, och dammsuga kan vara något av det tråkigaste samt tidskrävande när det kommer till just städning. Kan inte någon annan göra det åt oss? Nu i modernare tider så finns det så kallade robotdammsugare, och det finns flera listor över den bästa robotdammsugaren ute på nätet, men är de verkligen det bästa alternativet för just ditt hem? Det finns lite olika saker att tänka på innan man investera i en dammsugare, och vi presenterar några av dessa.

 

Kommer robotdammsugaren in under möblerna? 

 

Öppna ytor

Ytorna i mångas hem är förmodligen täckta med möbler och andra diverse inredningssaker, och det här är ett litet problem för robotdammsugaren. En robotdammsugare trivs som bäst när den får härja över öppna ytor, eller en helt öppen planlösning. På det här sättet kan den enkelt förflytta sig mellan olika rum, och eftersom den inte är kapabel att ta sig upp för trappor så är det bäst att hålla den på en våning. Så, om du har ett hem med öppen planlösning och inte för mycket möbler, så kommer robotdammsugaren att vara din bästa vän!

Funkar robotdammsugaren till möbler?

Om du vill få ut så mycket av en robotdammsugare som möjligt så kolla upp ytan mellan dina möbler innan du investerar i en. En robotdammsugare är oftast runt 10 cm hög, därför kommer den inte under alla möbler som vissa soffor till exempel. Välj därför en dammsugare som kommer åt ordentligt under dina möbler, en detalj som är värd att kolla efter i de listor som listar de bästa robotdammsugarna.

Det kan bli svårt för robotdammsugaren att göra ett bra jobb ifall du har för mycket möbler, då det kan bli trångt och tar längre tid. Risken att dammsugaren fastnar i en loop och kör på samma område om och om igen ökar även. Står möblerna för tätt kan även detta försvåra rengöringen. Så, robotdammsugare funkar utmärkt i de hem som inte har allt för mycket möbler, och maxa användningen med att kolla upp hur mycket utrymme du har mellan möblerna innan du investerar i en robotdammsugare.

 

Mattor

Mattor är robotdammsugarens värsta fiende, då den inte alls gör ett lika bra jobb på mattor som den gör på hårt golv. Ju fluffigare och tjockare matta, desto svårare är det att rengöra den ordentligt. Man kan uppskatta att robotdammsugaren kommer åt ca 90 % på golv och 30 % på mattor, vilket leder till att du kommer att behöva köra en egen omgång på mattan efteråt. Ett hem med många mattor är därför inte en ultimat miljö för en robotdammsugare.

 

Funkar robotdammsugaren med andra smarta enheter?

Våra hem blir mer och mer uppkopplade till smarta enheter ju mer moderna de blir. Då är frågan om den bästa robotdammsugaren verkligen är den som suger bäst, eller om det är att den passar ihop med alla de andra systemen som finns i ditt hem? Eller hur ofta den fastnar? Vissa listor som går att hitta på de bästa robotdammsugarna är mer fokuserade på hur dammsugaren fungerar rent nätverksmässigt, och om man är ute efter detta är det de nyare modellerna som man ska leta efter. De två robotdammsugarna som verkar komma i toppen på de flesta listor för detta ändamål är Cleanmate och Neato Botvac Connected.

 

Det finns självklart fler aspekter att tänka på innan man köper en robotdammsugare, och det är verkligen en god idé att kolla in bäst-i-test-listor och topplistor på de som håller måttet. Listor som vi kan rekommendera är:

 

 

 

 

 

 

Fotokälla: advized.se

 

 

Related Posts