Inred hemmet med rätt belysning  

22 mar 2021

Att välja soffa eller tavlor till hemmet kan vara nog så svårt när vi ska välja hur vi vill inreda våra hem, och då är det ändå något av det lättaste att välja när det kommer till kritan. Du har säkert tänkt ut en specifik inredningsstil, färger och vilken känsla du vill att ditt hem ska förmedla, men har du tänkt ut vilken belysning du vill använda i ditt hem? Faktum är att belysningen kan hjälpa till att skapa den mysiga känslan som du vill förmedla i sovrummet, eller en mer gammaldags look i vardagsrummet i form av antika lampor.  

Eftersom belysningen i slutändan är så pass viktig i hemmet så blir det här något av det svåraste att välja ut. För att det ska bli lite enklare för dig att välja rätt belysning så har vi därför sammanställt några tips på hur du ska gå till väga:  

Välj lampor baserat på funktion 

Visste du att enligt många inredningsarkitekter så krävs det ungefär sju olika ljuskällor i ett rum? Det känns kanske lite mycket, men i ett stort rum kan det verkligen göra stor skillnad. Förutom det rent uppenbara att räkna alla ljuskällor som du har per rum, så kan du också dela in dessa baserat på deras funktioner; i en liten hall känns det kanske lite onödigt att klämma in 7 lampor bara för att, så då är det bättre att fokusera på funktion. Det finns 3 grundfunktioner vilka är:  

  • Allmänbelysning. Allmänbelysning syftar på till exempel taklampor, alltså, den ljuskällan som oftast lyser upp hela rummet och är den som strömbrytaren närmst dörren leder till. Satsa gärna på ett starkt ljus som är bra att ha när du städar så att du får ljus i hela rummet. Ha gärna en dimmer också, så du kan sänka ljusstyrkan när du inte vill ha det lika starkt.  
  • Punktbelysning. Punktbelysning syftar på lampor så som spotlights, tavelbelysning eller lampetter. Som det låter på namnet så riktar sig denna belysning mot en specifik punkt, oftast mindre föremål, för att framhäva dessa. Detta kan bli ganska mycket lampor, och särskilt lampetter är oftast av den mer antika sorten. Därför är det en god idé att installera en jordfelsbrytare då dessa skyddar mot elfel och bränder.  
  • Stämningsbelysning. Stämningsbelysning är precis som det låter: belysning som ämnar att skapa en viss stämning i rummet. Ljuskällor som hör till denna kategori är oftast fönsterlampor, ljusslingor och levande ljus.  

Som du märker så finns det flera olika sorters ljuskällor med flera olika funktioner. Var inte rädd för att blanda dessa i ett rum, men tänk gärna ut innan vad syftet med ljuskällan är innan du installerar den i rummet!  

 

Bildkälla: Design a lamp 

 

Inred energisnålt och miljövänligt  

Något som är extra viktigt är att inreda miljövänligt, och med flera lampor i hemmet så kan det lätt bli att mycket energi och ström dras. Många glödlampor innehåller även skadliga ämnen och ultraviolett strålning som kan skada omgivna material. Vad du ska satsa på då är att förse alla dina lampor med LED-lampor då dessa både är miljövänliga och vänliga mot din plånbok. LED innehåller inga skadliga ämnen så som bly, kvicksilver eller halogengas. Idag går det även att dimra LED-lampor, vilket gör dessa ännu mer energisnåla. En LED-lampa omvandlar energin till 90 % ljus och bara 10 % värme, vilket gör dessa till säkrare lampor och ger dessa en längre livslängd. Se därför till att alla dina lampor i hemmet är försedda med LED-lampor, och att du har en jordfelsbrytare installerad så klart.  

Läs gärna mer om hur LED-fungerar här 

 

Må bättre med rätt belysning  

Vi som bor i Norden är välbekanta med att bli påverkade av ljuset, men då tänker vi nog främst på dagsljuset och inte det ljus som vi har inomhus. Faktum är att det både är inomhus- och utomhus belysning som påverkar oss, och att fel belysning i hemmet kan göra att vi mår dåligt lika mycket som att vi inte får tillräckligt med dagsljus på vinterhalvåret.  

Ljuset påverkar hur vi uppfattar och förstår vår omgivning, vårt humör, koncentration och dygnsrytm. Därför är det viktigt att ha en bra inomhusbelysning som ser till att vi mår bra. En bra ljusmiljö ökar trygghet, prestationsförmågan och gör oss allmänt mer positiva. Det du ska satsa på är att komplettera det naturliga ljuset från hemmets fönster med belysning med olika nivåer. Inred med ljuskällor med hög ljusstyrka och bra färgton, samt punktbelysning på olika nivåer för att skapa en visuell stimulans.  

 

Som ni kanske har märkt så spelar alltså belysningen en stor roll i våra liv och minst sagt i vårt hem. Men med rätt tänk så kommer du enkelt få ihop ett trivsamt hem som även kommer få dig att må bra!  

Related Posts